Yksinpuhelu on kuollut

Maailmasta on tullut vaikeasti ennakoitava, epäselvä, epävarma ja lyhytjänteinen. Siitä on tullut liian vaikea. Megatrendit eivät enää ennusta mitään, koska kukaan ei enää hallitse niitä. Maailma muuttuu liian nopeasti, trendit tulevat ja menevät.

Maailmasta on tullut viestien ja sanomien suuri sekamelska, jossa kukaan ei enää jaksa kuunnella.

Ja jos lukee ja kuuntelee, ei välttämättä saa uskoa. Onko lähde vakavasti otettava ja luotettava? Sekamelskassa puhuvat myös ne, joilla on huonot tarkoitusperät. Dark Webissä 80 prosenttia on lapsipornoa.

Tässä pölyisessä elämässä sankareita ovat he, jotka osaavat pukea vaikeuden ja epäselvyyden yksinkertaisuudeksi ja selkeydeksi. He, jotka osaavat muodostaa monimutkaisuudesta selkeitä viestejä.

Yksinpuhelu on muuttunut synkäksi yksinpuheluksi. Synkäksi, koska kukaan ei kuuntele. Lyhytjänteisessä maailmassa ihmiset eivät jaksa kuunnella, koska dopamiinia on tarjolla kädessä lojuvassa kapulassa.

Lauteilla pitää olla karmaiseva määrä karismaa, jos se meinaa pärjätä tarjolla olevalle dopamiiniruiskulle. Karisma tulee hyvästä tarinasta, joka kerrotaan isolla äänellä. Hyvät esiintyjät ovat vaikuttavaäänisiä pappeja, puheen mestareita. Ja heidän tarinassaan on selkäpiitä raapiva draaman kaari, jonka lonkerot ulottuvat niskavilloihin.

Yksinpuhelusta on tullut synkkää myös parisuhteissa. Siksikö maailmassa on tilaa muotoilluille ja hienosti maalatuille dildoille ja anaalitapeille? Ehkä siksi.

Yksinpuhelu ei toimi ystävyyssuhteissa eikä lapsen ja vanhemman välillä. Sillä ei saa liikettä aikaan yrityksissä. Joutava se on myös virastoissa, vaikka niiden nurkissa lymyääkin edelleen herranpelko ja alamaiskulttuuri. Virastossa voi kävellä tunteita herättävän asian yli, mutta ei se silti kuole. Kielletty mainos jatkaa elämäänsä toisaalla, koska se syntyi jo.

Yksinpuhelu on tapettava seminaareista, koska se on tehotonta. Uusia ajatuksia syntyy eniten vuorovaikutuksessa. Vuorovaikutus saa dopamiinin erittymään usein, luennon kuuntelu harvoin.

Dialogi ei enää riitä vaan tarvitaan polylogia. On puhuttava kaikkien kanssa kaikkialla, koska elämme keskellä viestien sekamelskaa ja yleisöjä on paljon. Sekamelska on tehnyt saman viestinnälle, mikä internet teki tietotekniikalle.

Koska sekamelskassa rytisee koko ajan jossain, kukaan ei enää ehdi pyytää kaikkea rytinää anteeksi. Anteeksipyyntö on kärsinyt inflaation. Kohta kukaan ei usko sanaan anteeksi. Anteeksi.

Kuuntelin Babylon Helsingissä viime torstaina paljon, koska lavalla oli suuriäänisiä saarnaajia ja heillä oli lyhyet ja selkeät saarnat.