Näin pääset alkuun freelancerina

Oletko haaveillut vaihtavasi alaa? Tai ehkäpä mielessä siintää ajatus harrastuksesta työnä? Tekisikö mieli ansaita hieman extraa töiden ohella?

Tässä postauksessa jaamme käytännön vinkkejä aloittelevalle freelancerille; lue siis kirjoitus läpi ja ota hyvät neuvot käyttöön!

Aloita vähitellen

Kenties haaveilet, kuinka jätät tylsän leipätyösi ja otat lopputilin? Älä tee sitä ihan heti.

Freelanceriksi kannattaa usein siirtyä vähitellen leipätyön ohella. Koska varsinkin alussa tulot voivat olla pieniä ja epäsäännöllisiä, ei päivätyötä kannata jättää ennen kuin sinulla on asiakkaita. UKKO.fi on siitä kätevä, ettei omaa yritystä tarvitse perustaa heti, vaan voit kokeilla yrittäjämäistä toimintatapaa helposti ilman sitoumuksia.

Käyttäjistämme 83,9 % on sitä mieltä, että kevytyrittäjyys helpottaa yrittäjäksi siirtymistä.

Aseta tavoitteita

Todennäköisesti ajattelit alkavasi freelanceriksi juuri siksi, että haluat olla vapaa ja päättää itse työajoistasi. Vapaus tarkoittaa kuitenkin käytännössä sitä, että oman itsesi herrana, tulee sinun itse myös johtaa omaa työtäsi.

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, jotta edistyisit urallasi. Aseta siis tavoitteet sekä deadlinet ja seuraa edistymistäsi. Ensimmäinen tavoitteesi voi olla esimerkiksi verkkosivujen avaaminen, ensimmäinen asiakas tai markkinointisuunnitelman teko.

Jos jokin tavoite tuntuu vaikealta, jaa se pienempiin osatavoitteisiin. Kun pääset jatkuvasti asettamiisi pieniin tavoitteisiin, tuntuu ajan- ja projektinhallinta lasten leikiltä!

Kannattaako tehdä ilmaista työtä?

Aloitteleva ja kokematon freelancer joutuu usein aluksi työskentelemään ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi hankkiakseen referenssejä ja sisältöä portfolioon. Keikkoja on vaikeaa saada, ellei ole näyttää jotakin mitä olet tehnyt aiemmin.

Älä kuitenkaan anna käyttää itseäsi hyväksi. Muista, että ilmaiseksi työskentelyllä on tavoite ja se on päästä eteenpäin urallasi. Jos teet töitä ilmaiseksi, valitse sellainen työ, jossa voit oppia mahdollisimman paljon hyödyllisiä asioita tai joka saattaa myöhemmin poikia palkallista työtä. Työn kautta voit myös saada hyödyllisiä kontakteja.

Mikäli suostut tekemään ilmaista työtä, tee se kunnolla. Tyytyväiseltä asiakkaalta voit pyytää suosittelun.

Olemme kirjoittaneet ilmaiseksi työskentelemisestä laajemminkin, kyseisen artikkelin löydät blogistamme.

Verkostoidu

Sana verkostoituminen aiheuttaa monessa inhoreaktion. Verkostoituminen on kuitenkin freelancerille tärkeää. Ihmisiin voit tutustua oman alasi tapahtumissa, seminaareissa ja julkistilaisuuksissa. Paikkakunnallasi järjestetään ihan varmasti erilaisia ilmaisia illanistujaisia ja kokoontumisia aika ajoin.

Virallisten tapahtumien lisäksi kannattaa lyöttäytyä mukaan myös erilaisiin vapaamuotoisiin verkostoihin, joita somen eri kanavien kautta löytyy niin runsaasti, että omaan makuun sopiva ryhmä löytyy varmasti. Tai mikset perustaisi omaa verkostoa?

Ota lukulistalle myös UKKO.fi blogin muut neuvot: