Näillä opeilla opit kirjoittamaan

Kirjoittaminen on yksinkertaista. Se on vain ajatusten esiin laittamista luettavaan muotoon.

Hyvä kirjoitus edellyttää selkeitä ja loogisia ajatuksia. Jos puheesi on loogista ja jäsenneltyä, ajatuksesikin luultavasti ovat.

Ajatuksia voi selkeyttää treenaamalla. Joskus piirtäminen auttaa. Toiset piirtävät ison kuvan ensin ja jatkavat sitten yksityiskohtiin. Toiset ryhtyvät piirtämään puita ja etenevät, kunnes metsä on koossa.

Isoa kuvaa ja metsää voi palstoittaa pienemmiksi kokonaisuuksiksi ja laittaa ne loogiseen järjestykseen.

Ihan ensimmäiseksi mieti, mitä haluat sanoa. Suomalaisten yritysten markkinointi-investointeja pitää kasvattaa, pojat ovat nopeampia kuin tytöt, tytöt pärjäävät koulussa paremmin kuin pojat, avohakkuut pitää lopettaa, sokerin syömiselle suuri haittavero. Nuo olivat vain mahdollisia esimerkkejä, ei minun mielipiteitäni.

Mitä rohkeampi ja ainutlaatuisempi ajatus sinulla on, sitä todennäköisemmin se tulee luettua.

Hyvä jäsentely on perusta

Kirjoita yksi asia kappaleeseen ja aloita se ydinvirkkeellä. Esimerkiksi seuraavasti:

Kissa on helppo kotieläin. Se vaatii vain vähän seuraa ja viihtyy hyvin itsekseen. Kissa oppii hyvin nopeasti käymään hiekkalaatikolla ja on muutoinkin siisti. Se viihtyy hyvin myös sisätiloissa.

Perustele ydinvirkkeesi ja jatka seuraavaan asiakokonaisuuteen. Kirjoita vain muutaman virkkeen kappaleita, koska pitkiä ei kukaan jaksa lukea.

Kirjoituksen rakenne riippuu kirjoituksen luonteesta. Tiedote on kärjellään seisova kolmio. Siinä tärkein on aina ensin ja merkitys vähenee loppua kohden.

Kolumneissa tärkein pointti on usein lopussa. Aloitus on aina tärkeä, koska se ratkaisee sen, jaksaako ihminen lukea.

Pidä virkkeet lyhyinä. Älä kirjoita yli 12 sanaa samaan virkkeeseen, koska ihmisen lyhytkestoiseen muistiin menee vain yhdeksän sanaa kerrallaan. Pisteet ovat ilmaisia ja helpottavat lukemista. Kirjoita lauseeseen korkeintaan yksi sivulause.

Helpota lukemista

Suora sanajärjestys helpottaa lukemista: subjekti, predikaatti, objekti. Kissa söi kalan.

Väriä kirjoitukseen saat panostamalla predikaattiin, verbiin, teon sanaan. Juna kulki vai juna hurahti. Lintu lauloi vai lintu luritti. Mies seisoi vetelänä vai mies nyhjötti. Tarja kirjoitti vai Tarja raapusti. Kuvaavat verbit ovat hyvän kirjoituksen hedelmä.

Ja sitten se tärkein: otsikko

Tiivistä otsikkoon oleellinen. Laita siihen räväkkä verbi. Minun kaikkien aikojen parhaiten myyneitä otsikkojani ovat olleet muun muassa Pannaan elämä uusiksi, Suurentakaa ruumisarkkuja, Akat kaakattavat. Ensimmäinen kertoi Lapin matkailusta, toinen lihavuudesta ja kolmas naisista, jotka eivät osanneet käyttäytyä.

Viime silaus

Kun kirjoitus on tehty, ryhdy lyhentämään. Teksti paranee aina lyhentämällä. Poista kaikki turhat sanat, koska lukija on kiitollinen säästyneestä ajasta.

Laita persoonasi peliin ja ole rohkea. Maailma tulvii itsestäänselvyyksiä. Ellei sinulla ole mitään sanottavaa, älä kirjoita. Se varastaa eniten sinun aikaasi.