Korona jakoi kansan kahtia – mutta nyt on aika herätä

Kohta kaksi viikkoa etätyöelämää takana, ja edelleen puoli kansaa luulee olevansa netflix-lomalla.

Älykkään oloiset ihmiset twiittailevat päivän murheistaan: ”aikuisten puhelimen räpläily ja lasten ruutuaika lisääntyy räjähdysmäisesti”, ”videoviinitreffit yleistyvät”, ”kodin epäjärjestykseen turtuu”. Vain ”suunniteltu jokapäiväinen treeni” ei toteudu. Jonkun suurin murhe oli, kun piti siistiä parta ”kahden viikon rehotuksen” jälkeen. Näitä vielä toiset ihan pätevinä pidetyt käyvät tykkäilemässä.

Tämän siis näemme digitaalisessa leikkitodellisuudessa.

Kun katson ulos arkitodellisuuteen, näen sen toisen puolen kansaa. Ihmisiä töissä. Nimenomaan töissä, joita ei saa eikä voi keskeyttää.

Ruokatalot suuntaavat tuotantoaan vähittäiskaupan tuotteisiin, varsinkin jauhelihalinjalla koneet pyörivät täysillä. Joku huolehtii, että kauppojen hyllyt täyttyvät joka yö. Siivousyritysten henkilöstölle on annettu entistä tarkemmat ohjeet puhtaanapidosta ja työtä riittää. Jäteyhtiöt ovat varpaillaan, koska yhdyskuntajäte sisältää nyt vääjäämättä koronaa. Vesilaitoksilla tuijotetaan mittareita, näkyykö virusta puhtaassa vedessä. Jätevedessä näkyy, ja sitä puhdistetaan entistä ankarammin.

Yhteiskunnan infra on näkymätöntä, joten siksi se unohtuu monelta, mutta moni jatkuva työ näkyy puolisokeallekin. Naapuritalon katolla remonttimiehet vaihtamassa pinnoitetta. Kuljetusfirman kaverit toivat tilaamani uudet golfkärryt ja jakelupisteen rohkea myymäläpäällikkö oli töissä ja luovutti ne minulle. Pitkä logistiikkaketju Kiinasta saakka oli ne tänne kiikuttanut.

Sama logistiikka tuo näin loppukeväästä ison osan ruoastamme, sillä kotimainen 2019 sato on jo syöty. Laivat on lastattu myös lääkkeillä, instrumenteilla, teollisuuden komponenteilla, kemikaaleilla, ja niin edelleen. Etujärjestöt kamppailevat, että poliitikot muistaisivat tämänkin elämänlangan.

Kun katson sähköpistokkeeseen, sieltä vilkuttaa iso joukko energiantuotannon, asentajien, huoltotyyppien ja asiakaspalvelun porukkaa.

Näiden lisäksi aivan omassa luokassaan ovat tietenkin terveydenhuollon ja niiden tukipalveluiden ihmiset, jotka valmistautuvat sairastuneiden määrän suureen kasvuun lähiviikkoina. Sote-pätevyyksiä omaavia sijaisia hankitaan kiireesti muilta toimialoilta.

Jotta he kykenevät hoitamaan tehtävänsä nyt, kesän yli, ja hamaan tulevaisuuteen, meidän on pidettävä yhteiskunta käynnissä. Ei videoviinitreffeillä ja yöpaitapalaverelle naureskelemalla. Ostamalla ja kuluttamalla se tehdään.

Tein osuuteni aamulla ja kävin ostoksilla. Hankin kokoustekniikkaa ja puutarhatarvikkeita. Jääkappiin sain naapurikaupasta lohta, kampasimpukoita, muhevan ranskalaisen juuston, tuoretta leipää ja Alkon ystävällisestä shop-in-shopista rapsakkaa Elsassin Rieslingiä.

Tilasin nuohoojan, vaikka takkaa ei ole käytetty leutona talvena kuin kerran.

Illalla kohotan lasin elsassilaisille, Ranskassa korona riivaa eniten juuri siellä. Toivottavasti kestätte.