Jos et osaa, älä soita

Suomalaisella on perustuslaillinen oikeus saada olla rauhassa siinä piirissä, joka voidaan katsoa hänen kodikseen. Ammattitaidottomat puhelinmyyjät rikkovat jatkuvasti tätä oikeutta. Eivätkä yritykset ymmärrä, kuinka puhelinmyyjät tuhoavat heidän mainettaan päivittäin.

Pitkän urani aikana liki kaikki markkinointi ja viestintä on kehittynyt, tullut fiksummaksi ja taitavammaksi. Yksi markkinoinnin laji on edelleen vanhassa poterossaan. Se asettui sinne silloin, kun puhelin keksittiin.

Hyödyt ensin

”Tarja hei. Meidän Pate tulisi mielellään kertomaan sinulle Äksveeöön ratkaisuista. Pate pääsisi jo ensi viikolla, Tarja. Katsottaisiinko tunti aikaa sinun kalenteristasi, Tarja.”

Hmm. Ei ole miettinyt yhtään, miten kertoisi minulle mahdollisista hyödyistä. Etunimen käyttö on opeteltu kursseilla.

Hän haluaa aikaa. Asiaa, josta minulla on eniten niukkuutta. Pulaa siis. Tunnin verran aikaa on ihan sairaan kallista ja älyttömän paljon pyydetty. Minä en ole olemassa kuunnellakseni jonkun myyntipuhetta. Eikä ole kukaan muukaan.

Kaikilla työssä olevilla on tänään eniten puutetta juuri ajasta. Ja sitten joku tuntematon ihminen ilman mitään perusteluja haluaa viedä minulta sitä, mikä on tärkeintä. Kokonaisen tunnin!

Selvitä etukäteen

Mitäs ratkaisuja Pate tarjoaa? No sellaisia taloushallinnon jämeriä ratkaisuja. Avaisitko vähän, mitä tarkoitat ratkaisulla? No sinä MTL Palvelut Oy:n toimitusjohtajana varmaan päätät näistä teidän taloushallinnon ratkaisuista. Tuon yrityksen toiminta on loppunut kolme vuotta sitten. Ai jaa, no, mutta olethan sinä toimitusjohtaja MTL:ssä. Kiitos tarjouksesta, mutta meillä on oikein hyvät taloushallinnon ratkaisut.”

Ei tiennyt, minne soitti eikä tiennyt, mitä myy.

Yritykset investoivat suuria summia tuotteisiinsa ja palveluihinsa. Ja sitten antavat ne kultakimpaleet ammattitaidottomien myytäväksi. Siinä menee paitsi kauppa ohi, myös yrityksen maine. Muutaman uuden kaupan voi ehkä saada nopeasti, mutta maineen korjaaminen vie aikaa.

Puhu selvästi

”Mshlöluiglla tääkjsfhallä päaskjfhdkjfhvää. Päivää. Mijshfksjhfkajlla okjfhkjfhkflisi teinmdmndblle nyt tosi hyncbcbvä tajkdfhjfdjhfrjous. Hmm, nyt on vähän kiire, joten palattaisiinko jonain toisena ajankohtana asiaan?

Vai niin. Ei tiennyt, miten puhelimeen puhutaan niin, että kuulija saisi selvää.

Kuuntele välillä

”No Tarjakos se siellä, mulla kuule olisi nyt tosi hyvää kerrottavaa ja aivan erinomainen tarjous tästä himpanvimpan harrastajien  mainiosta lehdestä! ja koko vuosikerran saa vain kolmen kuukauden hinnalla! ja saat vielä tilaajalahjaksi kivan ja kimaltelevan kaulakorun! jonka voi laittaa vaikka kesämekon kanssa killumaan, kun lähtee kesätorille! ja lahja! tulee heti lehden kanssa samassa paketissa ihan suoraan sinne kotilaatikkoon! ja Mönkkölässähän sitä asutaan edelleen ja lehtitilaus jatkuu sitten ihan automaattisesti…” Klonk.

Hän ei tule ajatelleeksi, että puhelin on kaksisuuntainen väline.

Kouluttakaa puhelinmyyjät

Kaikki te, jotka ymmärrätte yrityksenne maineen ja arvon, herätkää! Miksi te annatte ammattitaidottomien myyjien tuhota brändinne arvoa? Jos haluatte mennä tapaamaan potentiaalista asiakasta, soittakaa itse. Tai valmentakaa ainakin ajan varaaja niin, että hän osaa vastata peruskysymyksiin.

Valmentamatonta puhelinmyyjää ei yksinkertaisesti saa päästää puhelimeen. Se on puhelinmyyjän mitätöintiä, brändinne tuhoamista ja asiakkaan ärsyttämistä.

Kylmä soitto on paras tapa menettää kauppa

Ja tehkää kotiläksyt. Dataa on saatavilla mielin määrin. Selvittäkää, millaiset organisaatiot voisivat hyötyä tuotteistanne. Luonnonsuojelijalle ei kannata myydä kyykkypyörää.

Arvostakaa ihmisiä. Kukaan ei ole olemassa kuuntelemassa teidän viestiänne. Se on toisin päin. Me kaikki olemme olemassa kuunnellaksemme asiakkaitamme.

Puhelinmyyjälle ajokortti

Kun puhelimesta tuli ihmisen tieto- ja toimintakeskus, se muuttui osaksi kodinomaista ympäristöä. Siksi sitä pitää lähestyä ammattitaidolla, liittymän omistajaa kunnioittaen, älykkäästi ja varoen.

Kaupalliseen puhelinmyyntiin pitäisi suorittaa ajokortti. Ajokortittomilta myynti pitäisi kieltää.