Hei me linjataan – näin luet hallituksen koronaviestintää

Madonnankasvoinen pääministeri on kertonut muutaman kerran suomalaisille, mitä nyt ei ole oikea aika tehdä. Hänellä on tapana tarkentaa tyynenä, että hallitus on linjauksensa pohjalle käynyt asiasta pitkän ja perusteellisen keskustelun.

Monet kyselevät jo, että eikö tämä hallitus koskaan päätä mitään, kun se vain ”linjaa”.

Linjaaminen tarkoittanee, että suunta on näkyvissä, mutta ei ole täydellisesti lukittu, koska tilanne elää. Tai että matkalla ollaan, mutta perillä ei vielä olla.

Poliitikkojen kielenkäytössä linjaaminen on peruskalustoa. Esimerkiksi Mauno Koiviston kirjalliseen tuotantoon kuuluu opus nimeltä Linjanviitat, joka hän pureskelee Suomen ulkopoliittisia kannanottoja. Nimi tuo mieleen lumesta sojottavat viitat, jotka kertovat missä tie menee. Samalla tavalla halutaan kansalaisen ajattelevan – tästä kuuluu mennä, näin kuuluu toimia.

Toinen korvamato, jota moni tuskailee, on ”vahva suositus”.

Suositus on tullut tutuksi esimerkiksi matkustusrajoituksista puhuttaessa. Ulkomaille matkustamista ei ole kielletty, vaan hallituksen ”vahva suositus on, että ulkomaille ei matkusteta”. STM:n kansliapäällikkö Varhila lausui 28.5. Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”tällä hetkellä hallitus on vahvasti suositellut, että myöskään kotimaan matkailua ei harrastettaisi”.

Vaikka monet maat Euroopassa jo avaavat rajojaan, Suomi pitää omansa lähes kiinni. Ulkoministeriön sivuilla kaikkien maiden matkustustiedote on ”vältä matkustamista”. Mutta matkustamista ei ministeriö kiellä, koska kielto oikeuttaisi matkalipun ostaneet korvauksiin lentoyhtiöiltä, hotelleilta ja muilta palveluntarjoajilta. Vakuutusyhtiöille se on melkoinen kauhukuva. Hallitus ei voi kieltää maasta ulos matkustamista, koska se olisi vastoin perustuslakia.

Kategoriset kiellot voisivat johtaa korvausvaatimuksiin yrityksiltä, joiden liiketoiminta on kielletty. Massiivisista korvauksista muodostuisi julkiselle taloudelle yhtä painava sementtilasti mahaan kuin koronan muista kuluista on tullut tähän mennessä. Ravintoloilta toiminta kiellettiin noin kahdeksi kuukaudeksi, korvauskeskustelu kesti yhtä pitkään, ja lopputulos oli aika laiha.

Siksi ei kielletä, vaan vahvasti suositellaan. Siksi ei päätetä, vaan linjataan.

Tässä asiassa hallituksen neuvonantajana ei ole tainnut olla Hanselin kilpailuttama viestintäkonsultti, vaan valtioneuvoston kanslian pestaama lakimies.