Hädässä ei auta Facebook

Nyt on kriisi, poikkeusolot. Meistä sodan jälkeen syntyneistä kukaan ei ole kokenut mitään tällaista.

Tiedon tuskamme on hirvittävä. Mikä on Covid-19. Miten Korona tappaa? Mistä se tarttuu ja leviää? Kauanko tämä jatkuu? Mitä saa tehdä? Mitä tästä seuraa? Kenelle tulee vakava muoto? Riittävätkö hoitopaikat.

Ihmiset hätääntyvät ja panikoituvat. Nyt tarvitaan luotettavaa tietoa, hyviä hermoja ja kylmää päätä. Tänään ei ole syyllistämisen, tuomitsemisen, provosoinnin eikä paniikin levittämisen aika.

Hädän hetkellä tärkeintä olisi jakaa luotettavaa tietoa pää kylmänä. Syyllisiä ei kannata hakea myöhemminkään, koska tämä on riittävän vaikeaa meille kaikille. Oppimismielessä tapahtumien kulku on syytä käydä läpi.

Uskottava, vastuullinen ja riittävästi resursoitu media nousee kriisissä arvoon arvaamattomaan. Sosiaalisessa mediassa puhutaan puppua, levitetään paniikkia, syyllistetään ihmisiä, tuomitaan. Tehdään sitä, mitä juuri nyt ei pitäisi. Se ei auta meitä yhtään eteenpäin.

Hermostuttavan tiedon ja omien tunteiden levittely vain lisää huolta ja hämmennystä. Pään pitäisi pysyä kylmänä, sydämen rauhallisena. Kriiseistä ei muuten selvitä.

Kriisin keskellä arvostaa erityisen paljon uskottavia, luotettavia, vastuullisia viestintävälineitä. Sellaisia, jotka kertovat faktat suomalaisen, tamperelaisen, turkulaisen, joensuulaiseen ja kainuulaisen tiedon tarvitsijan näkökulmasta. Ja antavat välineitä mylläävien tunteiden rauhoittamiseen. Ovat niin lähellä, että kasvattavat turvallisuuden tunnetta.

Facebook on pakko kääntää off-asentoon. Youtubesta ei tee mieli katsoa mitään tähän liittyviä. Ei myöskään niitä koiran kidutusvideoita, joissa syytetään kiinalaisia.

Tämän kokoisessa kriisissä pitäisi kuunnella vain oikeita asiantuntijoita – heitä, jotka tietävät pandemioista ja niiden estämisestä paljon. Riittävästi ei tiedä kukaan, koska tämä kaikki on meille uutta.

Ylelle ja johtaville mediataloille suuret kiitokset Korona-viestinnästä. Ne ovat hoitaneet tiedonvälitystä uutterasti ja ammattitaidolla.

Tiedon tarve on niin suuri, että voin vain kuvitella, kuinka viime vuosien mainostulojen kadosta kuihtunut media ponnistelee äärirajoillaan.

Kun tämä Korona-pandemia päättyy, maailma on muuttunut paljon. Rajat avataan joskus uudelleen, mutta arvomaailmamme on toinen kuin ennen Koronaa. Me ehkä opimme ajattelemaan nenäämme pidemmälle ja katsomaan kauemmas kuin kuluvaan päivään.

Ehkä olemme – kansakuntana, ei yksilöinä – itsekkäämpiä kuin aiemmin. Ajattelemme vähän enemmän omaa etuamme. Sitä toivoisi.

Toivottavasti sitten, kun alamme jälleen markkinoida ja mainostaa, pistämme kotimaisen median etusijalle. Me tarvitsemme sitä joka päivä ja varsinkin sitten, kun kriisi tulee. Facebookista ei ole meille hädässä hyötyä.

PS En saa blogistani kaupallista hyötyä kotimaiselta medialta

PS 2 Blogia editoitu. Googlesta meille on hädässä hyötyä. Se tarjoaa monia työkaluja kriisistä selviämiseen.