Vaikuttajaviestinnän eli lobbauksen uudet eettiset ohjeet julkistettu

MTL on laatinut vaikuttajaviestintään eli lobbaukseen uudet eettiset ohjeet. Ohjeiden tavoitteena on parantaa vaikuttajaviestinnän mainetta sekä kannustaa avoimeen, reiluun ja rehelliseen toimintaan suhteessa lobattavaan, kumppaneihin, muihin lobbareihin, mediaan ja yleisöön. Ohjeet löytyvät alta.

Vaikuttajaviestinnän eli lobbauksen eettiset ohjeet:

 1. Toimimme reilusti ja rehellisesti suhteessa lobattavaan, kumppaneihimme, muihin lobbareihin, mediaan ja yleisöön.
 2. Emme syyllisty syrjintään sukupuolen, rodun, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon tai muun sellaisen perusteella.
 3. Viestimme perustuu parhaisiin saatavilla oleviin faktoihin, joita emme vääristele.
 4. Pyrimme aina huolellisuuteen ja tarkkuuteen. Etsimme taustatiedot ja tarkistamme faktat.
 5.  Olemme avoimia. Kerromme aina kenen ja mitä etuja ajamme. Kerromme kenen etuja tieto palvelee myös silloin, kun tapaaminen päätöksentekijän tai päätöksiin vaikuttavan kanssa ei ole järjestetty nimenomaan puheeksi tulleen asian tiimoilta.
 6. Noudatamme Suomen lakia, ammatillisia sääntöjä ja hyviä käytäntöjä kaikessa toiminnassamme. Tunnistamme ja arvostamme muiden ammattikuntien sääntöjä ja pyrimme ottamaan ne huomioon.
 7. Emme käytä asiattomia vaikutuskeinoja. Emme painosta emmekä manipuloi. Kieltäydymme tarjoamasta suoraa tai epäsuoraa taloudellista tai vastaavaa etua vaikuttamisen kohteelle edistääksemme tavoitteidemme toteutumista. Emme omalta osaltamme vastaanota suoraa tai epäsuoraa taloudellista tai vastaavaa etua oman vaikutusvaltamme käyttämiseksi. Noudatamme tilaisuuksissa, tarjoiluissa ja lahjoissa tavanomaisia ja kohtuullisia järjestelyjä.
 8. Kunnioitamme luottamuksellisuutta. Noudatamme sisäpiirisääntelyä, emme luovuta meille luottamuksellisesti annettua tietoa kolmannelle osapuolelle vastoin sovittua, emmekä käytä luottamuksellista tietoa, joka on saatettu tietoomme.
 9. Emme hyödynnä tietoa, joka on hankittu tuomittavin keinoin.
 10. Olemme tarkkoja jääviydestä ja ilmoitamme sidoksemme.  Pidämme tiukasti erillään velvollisuutemme ja tehtävämme lobbarina ja henkilökohtaisen toiminnan esim. poliittisen puolueen nimissä.  Silloin, kun itse olemme päätöksentekijöinä, jääväämme itsemme asioissa, joissa olemme toimineet lobbareina. Tarkistamme myös kumppaneidemme ja liittolaistemme intressit.
 11. Osallistumme aktiivisesti vastuullisen lobbaamisen edistämiseen Suomessa.

Lisätiedot:
MTL ry, toimitusjohtaja Tarja Virmala, puh. 0400 484 693